Carnitina este prezentă în corp, predominant in organele cu un consum ridicat de energie.
Ajuta la transportul intracelular al acizilor grasi cu lant lung catre mitocondrii, pentru a fi transformati in energie.
- are un rol deosebit de important in metabolismul energetic al inimii, care obtine 70% din energie prin combustia acizilor grasi .
- concentratia de carnitina este crescuta in inima, muschii sau organele reproductive masculine.
- aportul exogen de carnitina se face prin alimentatie, o sursa importanta fiind carnea rosie.
- o dieta echilibrata furnizeaza 100-300 mg de carnitina/ zi .
Organismul este capabil să sintetizeze carnitina in mici cantități din 2 aminoacizi esențiali (lizină și metionină ) daca și cofactorii necesari (vitaminele C, B3, B6 și fier) sunt disponibili în cantitate suficientă și la momentul potrivit.
Atunci când aportul unuia dintre acești nutrienți este insuficient, capacitatea organismului de a produce L-carnitină este restricționată. Deficitul afecteaza atat stocarea grasimilor, cat si capacitatea de efort.
Studiile efectuate au arat ca suplementarea un carnitina ajuta la controlul greutatii corporale. Stimuleaza oxidarea acizilor grasi, in special cand este asociata cu masuri dietetice si exercitiu fizic.
Pe timpul efortului, L-carnitina stimuleaza arderea acizilor grasi
Pe timpul unui efort de intensitate moderată, ajuta la creșterea consumului de oxigen al muschilor, reduce productia de radicali liberi.
Stimuleaza arderea acizilor grasi pentru producerea de energie, diminueaza catabolismul proteic pe timpul eforturilor intense, diminueaza producția de energie anaerobă, scazand nivelul de lactat în mușchi.
Rezervele de glicogen sunt pastrate si pot fi utilizate in cazul cresterii intensitatii exercitiilor.
Creste anduranta și forta. Pentru o eficacitate optima, se recomanda administrarea cu 1h sau la 30 de minute inainte de efort.
Numeroase studii atestă eficacitatea și siguranța utilizarii la dozele recomandate, de 1-2 g / zi).